- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
פסק-דין בתיק ד"מ 52758-01-13
|
ד"מ בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו |
52758-01-13
12.9.2013 |
|
בפני : תומר סילורה רשם |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: ריאני אורטל אסתר |
: 1. פאבל קאצ'ר 2. גרין לנד אוכל בריאות עו"ד פיטר מלניק |
| פסק-דין | |
1. בפני תביעתה של ריאני אורטל אסתר (להלן - " התובעת") כנגד גרין לנד אוכל בריאות (להלן - " החברה") וכנגד פאבל קאצ'ר (להלן - " הנתבע 1") לתשלום שכר עבודה לחודשים ספטמבר עד נובמבר 2012 (כולל) וכן תשלום בגין הודעה מוקדמת.
רקע כללי
2. החברה היא חברה פרטית הרשומה כדין בישראל. הנתבע 1 הינו בעל המניות היחיד בחברה.
3. התובעת הועסקה בחברה החל מיום 1.5.2012 ועקב מצבה הכלכלי של החברה לא קיבלה התובעת את שכר עבודתה לחודשים ספטמבר עד נובמבר 2012 (כולל) הגם שהונפקו בגין החודשים הנזכרים תלושי שכר.
4. הנתבע 1 אינו מכחיש שהחברה חייבת לתובעת את השכר הנתבע עקב קשיים כלכליים אליה נקלעה החברה (ראו: עמ' 1 לפרוטוקול מיום 27.6.2013 ש' 16), אך לטענתו לא הוא זה שהעסיק את התובעת, אלא החברה. לטענת התובעת יש להרים את מסך ההתאגדות בין החברה לבין הנתבע 1 ולחייב את הנתבע 1 בכל חובות החברה כלפיה.
5. השאלה העומדת בפני להכרעה, איפוא, היא אחת ויחידה: האם התקיימו התנאים להרמת מסך ההתאגדות בין החברה לבין הנתבע 1 כך שהוא יחויב בחובות החברה לתובעת.
הרמת המסך
המסגרת הנורמטיבית
6. כלל הוא, בבחינת מושכלות ראשונים בדיני החברות, כי יש לתת תוקף לקיומה המשפטי העצמאי הנפרד של חברה (ראו: דב"ע נג/3-205 מחמוד וגיה נ' גלידות הבירה, פד"ע כ"ז (1) 345, 350 (1994).
7. הרעיון העומד בבסיס ההסדר המשפטי של הרמת מסך ההתאגדות בין החברה לבין בעלי מניותיה, כחריג לכלל בדבר אישיותה המשפטית הנפרדת של החברה, משמעו התעלמות של בית המשפט מן ההפרדה שבין הישות המשפטית של בעלי המניות לבין הישות המשפטית של החברה. הסדר זה מהווה ביטוי להכרת הדין באפשרות הניצול לרעה של עקרון האישיות המשפטית של החברה, באופן שיש מי שיסתתרו מאחרי מסך ההתאגדות במטרה להתחמק מהתחייבויות שנטלו על עצמם. לכן, "בצד התפתחותו של עיקרון האישיות המשפטית הנפרדת התפתחה גם הדוקטרינה של הרמת המסך, המאפשרת לבית המשפט להתעלם ממסך ההתאגדות במקרים חריגים וכאשר נסיבות העניין מצדיקות זאת" (דר' א' חביב סגל, דיני חברות, הוצאת BALANCE 4 הפקות בע"מ, תל אביב 2007, בעמ' 285)
8. עקרון האישיות המשפטית הנפרדת, והנסיבות בהן יורם מסך ההתאגדות מעוגנים בהוראת חוק החברות התשנ"ט-1999 (להלן - "חוק החברות"). בסעיף 6(ג) לחוק החברות, בנוסחו הישן, נקבעו התנאים הבאים להרמתו של מסך ההתאגדות:
" 1. השימוש באישיותה המשפטית הנפרדת של החברה נועד לסכל כוונתו של כל דין או להונות או לקפח אדם;
2. בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן, בשם לב לכך שהיה יסוד סביר להניח כי ניהול עסקי החברה לא היה לטובת החברה וכן היה בו משום נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה."
9. בשנת 2005 תוקן חוק החברות (להלן - " חוק החברות החדש"). בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי הוא בא לשקף את המצב הקיים ולא ליצור מצב חדש (ראו: דברי ההסבר להצעת חוק החברות החדש: הצ"ח 2432 תשנ"ו, עמ'2). בסעיף 6 לחוק החברות החדש נקבעו ההוראות דלקמן -
(א) הרמה של מסך ההתאגדות היא כל אחד מאלה:
(1) יחוס זכויות וחובות של החברה לבעל מניה בה;
(2) ייחוס תכונות, זכויות וחובות של בעל מניה לחברה.
(ב) על אף הוראת סעיף 4, רשאי בית משפט להרים את מסך ההתאגדות אם התקיים לכך תנאי הקבוע בחיקוק או אם בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן, או אם התקיימו התנאים הקבועים בסעיף קטן (ג).
(ג) בית משפט הדן בהליך נגד חברה רשאי, במקרים חריגים ומטעמים מיוחדים, להרים את מסך ההתאגדות בהתקיים אחד מאלה:
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
